лого
Доставка и плащане Калкулатор за моторни масла Условия за ползване Kонтакт Facebook

Моторни масла вискозитет 0w40

Не случайно маслата с този вискозитет 0w40 са най-скъпите на пазара, но сега ще обясним защо е така.

Числото 0 и буквата W означават,че маслото издържа при много ниски минусови температури и за него няма значение колко е студено навън и от кога не е пален автомобила. Още от завъртането на ключа маслото се вдига и осигурява хубав маслен филм без излишни шумове и потропвания. Сигурно сте ползвали масла преди години 10w40 или 15W40 и сте чували първия старт за деня как няколко секунди се чуват шумни потропвания. В този случай с това масло 0w40 тези сухи стартове са изолирани и ниския вискозитет ви гарантира дълъг живот на двигателя без никакво износване.

През горещите месеци този вид масла осигуряват необходима защита на двигателя издържайки над 40 градуса външна температура,като 5w40 или 10w40. Разликата е в синтетичните компоненти и трябва да знаете,че синтетично масло 5w40 не като 0w40, зашото в първия случай цената е наполовина и съдържат хидрокрекинг синтез (обикновено масло+добавки), докато при скъпо струващите масла 0w40 всичко е 100% синтетика със специални формули и молекули.

Не е тайна,че повечето производители вграждат тези масла 0w40 в чисто новите автомобили с цел да се застраховат от повреди и износвания на триещите части на двигателя през гаранционния срок. Повечето хора след като излезат от гаранция сменят вискозитета на по гъст,най-вече заради скъпата му цена по 40 лв/литър. При нас тези екзотични двигателни масла започват от 19лв/литър и ако си цените автомобила и искате да го запазите е хубаво да продължите с този вискозитет поне до 150 000 км.

Тези продукти главно се препоръчват за мощни бензинови автомобили, като пример за това е Mobil 1 0w40. Вгражда се заводски в автомобили като NISSANGT-R, PORSCHE, SAABи други подобни спортни изпълнения.

Друга марка масло с вискозитет 0w40 e Castrol Edge FST.