logo
Доставка и плащане Калкулатор за моторни масла Условия за ползване Kонтакт Facebook

Вискозитет 10w40

Този вискозитет 10w40 е най-често използвания и предпочитан избор за хората у нас да обслужат своя двигател.

Освен приемливата цена, какво друго кара човек да използва този вискозитет за автомобилно масло при целогодишна употреба в нашия климатичен регион?

Сега ще поясним правилен ли е този избор!

Нека първо разберем значението на тази комбинация от цифри 10,40 и буквата W.
Това числo 10 показва гъстотата и течливоста на маслото при студено време. Буквата* w идва от зима на английски език (winter) и показва,че вляво се обозначава вида на маслото през зимата.

Маслата 10w могат да издържат до -25градуса на максимални студове поне за сега в България.  Едва ли някой си представя, че у нас може стане като в Русия и температурите да паднат под – 30 С.

Разбира се има хора, които предпочитат да ползват синтетично масло с вискозитет 5w40  за зимата или през цялата година. Може би просто не вярват на по-евтините масла и предпочитат да са сигурни дори и да не се налага това.

През летния период у нас температурите достигат над 30 градуса, което дава предимство на маслата с по-високи стойности на вискозитета, който е обозначен от дясната страна на буквата W.

Примерно дали ползвате през лятото 10w40 или 5w40 за двигателя няма никакво значение и няма да усети разлика с различните по вискозитет масла.

Двигателните масла 10w40, почти винаги са полусинтетични с достатъчно високи класове за бензин и дизел!

Трябва да се сменят на 10 000 км пробег с изключение на някой по-скъпи марки  като Motul или Castrol, които са по синтетична технология
и могат да запазят този вискозитет до 15 000 км пробег.

Други марки масла с вискозитет 10w40: