моторни масла
Доставка и плащане Калкулатор за моторни масла Условия за ползване Kонтакт Facebook

Вискозитет 10w60

Маслата с вискозитет 10w60 главно се използват за бензинови двигатели, които развиват по-високи обороти и притежават повече мощност. Много  подходящо е за 6 или 8 цилиндрови автомобили, както и за 4 цилиндрови автомобили с турбо.

За сега единствения модел, който излиза заводски с това масло е серията на БМВ МPower.

Високия летен вискозитет 60 предлага много висока защита на двигателя при зверски натоварвания и може спокойно да изкара цяло състезание при постоянна ръчка и червени критични обороти. Масово българските автомобилни състезатели ползват това масло за кръговете от рали шампионата на страната.

Маслото 10w60 е подходящо и за всесезонна употреба при температури до –25 градуса.

При тези продукти се наблюдава по занижен разход на масло, но притежателите на по-мощни машини знаят, че доливането и следенето на нивото на маслото е задължително, ако притежавате такава играчка и дори и чисто нова, вашата кола има заводски разход и загуба на двигателно масло на определен пробег.

Винаги тези лубриканти с този вискозитет са синтетични и интервала на смяна е не повече от 15 000 км пробег. Цената им е малко по-висока от обикновените синтетики като 5w40, но дават много повече защита и предпазват вашия двигател винаги при сериозни натоварвания.

Ето един пример:
Ако имате 2 автомобила единия го карата с масло 5w40 , а другия с 10w60, ако пътувате по магистрала и карате с 5000 оборота в минута в продължение на 2 часа може сами да видите разликата. С обикновеното масло като извадите щеката за проверка на нивото ще видите, че то е рядко като водичка и високата температура не му позволява да направи хубав маслен филм.

При автомобила с масло 10w60 при същия пробег и обороти след като извадите щеката ще видите по гъсто и кафеникаво маслото, което гарантира хубава смазка през цялото ви пътуване. В първия случай разхода на масло ще е много по-голям, защото жестоката температура, го кара да се изпарява.

Марки масла с вискозитет 10w60: