motorni masla
Доставка и плащане Калкулатор за моторни масла Условия за ползване Kонтакт Facebook

Вискозитет 5w30

Идеалното масло за всички видове автомобили произведени след 2000 година. Чудесно решение за нашите климатични условия. Този вискозитет 5w30 държи от минус 30 градуса до +40 по целзии, което го прави предпочитаното масло за всички видове автомобили, независимо дали са на бензин или дизел. Добрата течливост на маслото при много ниски температури осигурява сигурен първи старт за деня и гаранция за дълъг живот на двигателя.

Маслата от този вид са специално разработени за автомобилите снабдени с филтри за твърди частици при дизела и най-новите катализатори при бензиновите двигатели. С много ниско съдържание на пепел, сяра и фосфор те предпазват филтрите и катализаторите от задръстване и осигуряват по лесна регенерация *самопочистване.

При по-мощните бензинови автомобили, които са по високооборотни от дизелите, може да се наблюдава увеличен разход на масло с вискозитет 5w30. При продължително каране на магистрала във високи обороти температурата на двигателя достига много високи стойности и е възможно да не държи гъст маслен филм. За това е предпочитано да се ползва масло 5w40 или 5w50.

Ето този пример:
AUDI A8 2009 година бензинов двигател 12 цилиндъра заводски му слагат 5w30 *оригинално масло от цена 50 за литър. Докато навърти 30 000 км, повечето на магистрала, на собственика не му стигат 5 литра за доливане и е принуден да носи голямо количество масло в багажника.
Ако не беше сипал 5w30, а 5w50 разхода на масло щеше да двойно по малък.

Голямо предимство при този вискозитет е удължения интервал на смяна. В държави като Италия, САЩ и Германия интервали на смяна от по 30 000 км са чудесно решение, защото там километрите се навъртат бързо и по редките случаи на обслужване са предимство за всеки автомобилист. Разбира се в тези държави качеството на горивото е на нужното ниво и няма проблеми да се разширят интервалите на смяна.

Марки масла с вискозитет 5w30: