logo
Доставка и плащане Калкулатор за моторни масла Условия за ползване Kонтакт Facebook

Вискозитет 5w40

Този вискозитет 5w40 става все по-предпочитано масло за почето хора у нас. Освен, че предлага гарантирани 15 000 км пробег от смяна до смяна, има и други предимства.

Нека обясним първо значението на тези цифри и букви, които определят вида на маслото:
Числото 5 с буквата W, означават състоянието на течливост на маслото при зимно време. Маслата които започват с цифрата 5 предлагат сигурна защита и безпроблемно палене при редовни зимни температури под 20 градуса.  Числото 40 означава гъстотата на маслото при лятно време или в случая е достатъчно да покрие целия български регион за употреба през цялата година и най-вече горещото лято.

Освен, че повечето хора предпочитат да се застраховат и да са сигурни при всякакви времеви условия, че ще запалят и стигнат до своята дестинация без никакви последствия за своя автомобил, те изминават и с 33% - 5000km повече километри до следваща смяна, което си е голям бонус спрямо малката разлика в цената с маслата 10w40.

Важно е да се знае, че тези масла почти винаги са напълно синтетични и предлагат добро измиване на двигателя при всяка смяна,изчиствайки нагара,  утайките и всякакви други вредни отлагания във вашия двигател.

Разбира се, за двигателно масло този вид 5w40 се препоръчват от повечето официални вносители на автомобили, гаранционни сервизи и дилъри като най-подходящо за новите катализатори и филтри за твърди частици при бензиновите и дизеловите превозни средства.

На последно място, но никак маловажно е това, че хората вярват на един МИТ, че колата им е вече над 150 000км или пък е много стара за пълна синтетика и ще го харчи.
Няма такова нещо! Ако вярвате на тези легенди само ще загубите.
Разбира се всеки усеща своя автомобил и знае състоянието на своя двигател. Дори и да е на 300 000км, ако той е каран със синтетично масло като 5W40, той ще е във превъзходна форма и ще работи като часовник и няма да ви харчи повече от допустимото масло от смяна до смяна. Но ако знаете,че вашия двигател е износен, и ви харчи масло 10w40 повече от заводските допустими норми, тогава няма наистина никакъв смисъл да опитвате по скъпи масла,защото това няма да реши и оправи износените елементи.

Марки масла с вискозитет 5W40: